Subskribere: Indlæg | Kommentarer

Hvor må man køre på rulleskøjter og løbehjul?

Man ser dem overalt i bybilledet – især i foråret og om sommeren: løbehjul, rulleskøjter og skateboards. Både børn og voksne ynder at transportere sig rundt i byen eller simpelthen blot at lege på disse sjove køretøjer. Men hvad siger færdselsloven og trafikreglerne egentlig om dette; hvor må man lovligt køre på disse hjul?

Én ting har de tre køretøjer til fælles: man skal holde sig fra både vejbanen og cykelstien. Begge steder er det ikke lovligt at færdes på nogle af ovenstående. Kører du på rulleskøjter eller løbehjul er du faktisk at betragte som gående – også selvom du kan have ret så meget fart på. Du må køre på løbehjul og rulleskøjter alle steder, du må færdes som fodgænger: fortove, gangstier og gågader, men altså ikke på cykelstier eller veje og gader.

Skateboards er legetøj

SkatesSkateboards er at betragte som legetøj og ikke transportmiddel og du må derfor ifølge færdselsloven slet ikke køre på skateboard på offentlig vej eller fortov. Du må udelukkende skate i specialindrettede skateparker eller hjemme på din egen grund.

Én ting er hvad der står i lovteksten, en anden ting er virkeligheden. Selvom du lovmæssigt er at betragte som fodgænger, når du kører løbehjul eller kommer susende med høj fart på dine rollerblades, så kan de fleste nok regne ud, at der er nogle helt andre hensyn at tage, end hvis du kom stille gående hen ad et fortov. Her gælder almindelig sund fornuft og hensyntagen.

Husk sikkerhedsudstyr

Der er ingen officielle regler omkring brug af hjelm eller andet sikkerhedsudstyr i forbindelse med kørsel på hverken skateboard, løbehjul eller rulleskøjter, men det anbefales på det kraftigst at man gør brug af passede beskyttelse. Det er især en god ide at beskytte hovedet med en hjelm og at anvende håndledsbeskyttere for at undgå brækkede håndled ved fald og styrt.